Skip navigation
Media coverage

Katarina Axelsson i Sundsvalls Tidning om SEI:s Konsumtionskompass

Från åtta och ett halvt ton per år – till ett. Så mycket behöver en del Sundsvallsbor minska sina koldioxidutsläpp för att nå klimatmålen, skriver Sundsvalls Tidning i en intervju med Katarina Axelsson som lett arbetet med att utveckla SEI:s Konsumtionskompass.

Published on 17 August 2023
Media coverage contact

Ylva Rylander / ylva.rylander@sei.org

Vy över Sundsvall.

Vy över Sundsvall.

Silvan Bachmann / Getty Images.

Så stort klimatavtryck gör du och dina grannar

Konsumtionskompassen är ett verktyg som har tagits fram av SEI, och illustrerar och analyserar klimatpåverkan på kommunal nivå från hushållens konsumtion. Bostäder, resor och mat är några av de saker som påverkar klimatförändringen.

Sundsvalls Tidning listar de postnummer som släpper ut mest i Medelpad. I Sundsvall är det postnummer 857 32, i Granloholm, som gör det största avtrycket. Där släpper varje person i snitt ut åtta och ett halvt ton koldioxid.

Enligt klimatmålen som sattes i Parisavtalet 2015, behöver utsläppen ligga på ett ton per person år 2050. Området ligger alltså idag sju och ett halvt ton högre än det önskvärda.

Stora delar av klimatavtrycket står resor för, både med bil och flyg. Men det som sticker ut i Granloholm är uppvärmning av bostäder. Det står för nästan 28 procent av utsläppen i området, vilket sticker ut väldigt mycket i förhållande till andra platser i Sundsvall.

I Sundsvall finns stora lokala skillnader. Inom postnummer 853 51, som är beläget i Nacksta centrum, släpps det ut ungefär fyra och ett halvt ton per person. Det är den lägsta siffran i ett bostadsområde i staden.

Katarina Axelsson är klimatforskare och har varit med och tagit fram Konsumtionskompassen. Enligt henne kan man ofta se stora skillnader i sammansättningen av konsumtionen hos olika postnummer.

”I större stadskommuner där genomsnittsinkomsten är hög flyger man i genomsnitt mer än i landsbygdskommuner som har lägre genomsnittsinkomst. Där åker man i stället betydligt mer bil. Överlag är det så att områden som har högre inkomst har möjlighet att konsumera mer,” säger Axelsson.

Katarina Axelsson betonar också att:

Minskningen av klimatavtrycket en global utmaning, viket innebär att det utsläppsutrymme som finns bör fördelas lika över hela världen. Vi måste ha ett rättviseperspektiv på det.

Katarina Axelsson, forskare vid SEI

Medverkande från SEI

Katarina Axelsson
Katarina Axelsson

Senior Policy Fellow

SEI Headquarters

Ylva Rylander
Ylva Rylander

Communications and Impact Officer

Communications

SEI Headquarters

SEI:s Konsumtionskompass

Design and development by Soapbox.